Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Transportu z dnia 31 lipca 2007 r. w sprawie okresowych ograniczeń oraz zakazu ruchu niektórych rodzajów pojazdów na drogach (Dz.U.2013.839) zakaz ruchu na drogach na obszarze całego kraju pojazdów i zespołów pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 12 ton, z wyłączeniem autobusów obowiązuje w następujących terminach:
- od godziny 800 do 2200 w dni ustawowo wolne od pracy:
- 1 stycznia - Nowy Rok,
- pierwszy dzień Wielkiej Nocy,
- drugi dzień Wielkiej Nocy,
- 1 maja - Święto Państwowe,
- 3 maja - Święto Narodowe Trzeciego Maja,
- pierwszy dzień Zielonych Świątek,
- dzień Bożego Ciała,
- 15 sierpnia - Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny,
- 1 listopada - Wszystkich Świętych,
- 11 listopada - Narodowe Święto Niepodległości,
- 25 grudnia - pierwszy dzień Bożego Narodzenia,
- 26 grudnia - drugi dzień Bożego Narodzenia;
- od godziny 1800 do godziny 2200 w dzień poprzedzający dzień określony w pkt 1
- w okresie od ostatniego piątku czerwca do ostatniej niedzieli przed rozpoczęciem zajęć dydaktyczno-wychowawczych w szkołach, z zastrzeżeniem pkt 1 lit. h:
- od godziny 1800 do godziny 2200 w piątek,
- od godziny 800 do godziny 1400 w sobotę,
- od godziny 800 do godziny 2200 w niedzielę.
§ 3. 1. Przepisy § 2 nie mają zastosowania do:
- pojazdów Policji, Inspekcji Transportu Drogowego, Straży Granicznej, Służby Celnej, Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Biura Ochrony Rządu, pogotowia technicznego, jednostek ochrony przeciwpożarowej, jednostek ratownictwa chemicznego oraz jednostek służb ochrony radiologicznej
i ochrony przed skażeniami; - pojazdów biorących udział w:
- akcjach ratowniczych,
- akcjach humanitarnych,
- usuwaniu skutków klęsk żywiołowych,
- usuwaniu awarii;
- pojazdów używanych:
- przy budowie dróg i mostów oraz przy ich utrzymaniu,
- do przewozu żywych zwierząt,
- dla potrzeb skupu mleka, zbóż lub zwierząt,
- dla potrzeb bezpośredniego zaopatrzenia statków morskich w paliwo, materiały olejowe, olej smarowy, części zamienne oraz wodę pitną,
- do przewozu sprzętu transmisyjnego stacji radiowych i telewizyjnych,
- do przewozu sprzętu dla obsługi imprez masowych, w związku z organizacją tych imprez,
- do przewozu prasy stanowiącej znaczną część ładunku lub znaczną część dostępnej przestrzeni ładunkowej,
- do przewozu lekarstw i środków medycznych,
- do przewozu przesyłek w ramach działalności pocztowej stanowiących znaczną część ładunku lub znaczną część dostępnej przestrzeni ładunkowej,
- w związku z niezbędnym utrzymaniem ciągłości cyklu produkcyjnego lub świadczenia usług przedsiębiorstwa pracującego w ruchu ciągłym,
- do przewozu towarów niebezpiecznych w ilościach, dla których wymagane jest oznakowanie pojazdu tablicami ostrzegawczymi barwy pomarańczowej,
- do przewozu artykułów szybko psujących się i środków spożywczych, określonych w załączniku do rozporządzenia, stanowiących znaczną część ładunku lub znaczną część dostępnej przestrzeni ładunkowej,
- do przewozu betonu oraz pomp do jego tłoczenia,
- do przewozu odpadów komunalnych lub nieczystości ciekłych,
- do przewozu towarów wyładowanych z wagonów na stacji kolejowej, w promieniu 50 km od tej stacji,
- w transporcie kombinowanym,
- dla potrzeb bezpłatnych medycznych badań profilaktycznych;
- pojazdów wolnobieżnych używanych do prac rolnych i ciągników rolniczych;
- pojazdów powracających z zagranicy w celu zakończenia przewozu drogowego lub do odbiorcy przewożonego ładunku, mających siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
- pojazdów, które wjechały na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej poza terminami lub godzinami obowiązywania zakazu, w odległości do 50 km od miejsca przekroczenia granicy, oraz oczekujących na granicy na wyjazd z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
- 2. Przepis ust. 1 pkt 3 dotyczy także pojazdów pustych w drodze po ładunek lub w drodze powrotnej po rozładunku.
Artykuły szybko psujące się i środki spożywcze
- Mięso i podroby jadalne.
- Ryby i skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne.
- Produkty mleczarskie, w szczególności: jogurty, kefiry, śmietana, mleko spożywcze, twarogi, sery dojrzewające, masło, lody.
- Jaja ptasie i masy jajeczne.
- Kwiaty cięte, doniczkowe oraz darń rolowana.
- Warzywa i grzyby świeże i mrożone.
- Owoce świeże i mrożone.
- Zboża i surowce rolne służące do produkcji żywności, pasz i tłuszczów roślinnych.
- Produkty przemysłu młynarskiego, w szczególności: mąki, kasze, grysiki i granulki zbożowe.
- Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego.
- Przetwory spożywcze, w szczególności z mięsa, drobiu, ryb oraz z warzyw i owoców.
- Cukry i wyroby cukiernicze.
- Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka w proszku oraz pieczywo cukiernicze.
- Napoje bezalkoholowe.
- Pozostałości i odpady przemysłu spożywczego, gotowe pasze dla zwierząt.
- Buraki cukrowe.
- Ziemniaki.
- Drożdże piekarskie prasowane i w formie mleczka drożdżowego.
- Podłoże uprawowe pieczarek.